Overzicht geschikte iPad-modellen
Overzicht geschikte iPad-modellen
Overzicht geschikte iPad-modellen
Overzicht geschikte iPad-modellen
Overzicht geschikte iPad-modellen

iPad-overzicht

De wereld van de techniek staat niet stil. Daarom is het belangrijk dat u een apparaat kiest, wat met deze veranderingen meegaat.

 

Niet alle iPads zijn nog geschikt om te gebruiken. Apple heeft aangegeven dat de nieuwste iPad-systeemupdate (iOS) niet langer geschikt is voor oudere apparaten.

 

Daarnaast werkt de school vanaf schooljaar 2016-2017 met het beheerprogramma ZuluDesk in combinatie met de app Klaslokaal. Ook hiervoor zijn de oudste iPads niet geschikt.

 

 

De volgende apparaten zijn geschikt:

 

- iPad 3   (2012 * )

- iPad Mini 1   (2012 * )

- iPad 4   (2013 * )

- iPad Mini 2   (2013)

- iPad Air 1   (2013)

- iPad Air 2   (2014)

- iPad Mini 3   (2015)

- iPad Mini 4   (2015)

- iPad Pro   (2016 - 9,7 inch en 12,9 inch)

- iPad   (2017 - 5e generatie)

- iPad Pro 10,5"   (verschijnt derde week juni 2017)

- iPad Pro 12,9"   (verschijnt derde week juni 2017)

 

* = De iPad 3, 4 en iPad Mini 1 kunnen zeker nog wel gebruikt worden, maar zullen van Apple geen updates meer krijgen. Het besturingssysteem iOS houdt op bij versie 9.3. De overige apparaten draaien wel op iOS 10.

 

Niet geschikt zijn:

 

- iPad 1   (2010)

- iPad 2   (2011)

 

 

Opslagcapaciteit: 16, 32 of 64GB?

 

Voor- en nadelen 16GB

Voordelen:

- Omdat de opslagruimte sneller volraakt, is het noodzaak effecient om te gaan met gegevens. Een leerling leert dat je het apparaat niet zomaar vol kunt zetten met foto's, filmpjes en apps.

- Dit heeft tot gevolg dat de opslagruimte voor de backup van alle gegevens (iCloud reservekopie) niet snel op is. Deze reservekopie bevat alle foto's, filmpjes en gegevens van apps (de apps zelf staan niet in de reservekopie). De opslagruimte voor de reservekopie is slechts 5GB. U kunt wel meer ruimte bijkopen.

- De prijs is aanzienlijk lager dan de 32 of 64GB-versie.

 

Nadelen:

- Wanneer de opslag van 16GB vol zit, werken apps niet meer goed. De leerling zal de iPad moeten opschonen. Wanneer de iPad nagenoeg vol is, en er updates voor het iOS-systeem zijn, zal de leerling ook eerst ruimte moeten maken.

- Werken met veel grote bestanden (grote filmpjes) leidt tot het volraken van de iPad. In de praktijk komt dit echter nauwelijks voor.

 

Wij adviseren leerlingen altijd om minimaal 2GB aan opslagruimte vrij te houden. Hierdoor zullen leerlingen dus kritisch moeten kijken naar wat belangrijk is en wat niet.

 

Op dit moment werkt meer dan 95% van onze leerlingen met een 16GB-versie. Wij ondervinden hier weinig problemen mee.

 

Voor- en nadelen 32 en 64GB:

Voordelen:

- Ruim voldoende opslag. Een leerling hoeft zich geen zorgen te maken dat de iPad snel volraakt.

- Werken met veel grote filmbestanden is geen probleem.

 

Nadelen:

- Veel opslag geeft een groot risico i.v.m. de reservekopie (backup) in iCloud. Deze opsleg is slechts 5GB en zal veel sneller vol raken.  Wanneer een iPad door storingen naar fabrieksinstellingen terug gezet moet worden, of wanneer een iPad onherstelbaar beschadigd is, is een reservekopie essentiëel om alle gegevens terug te kunnen zetten.

- De prijs van een iPad met hogere capaciteit is aanzienlijk hoger.

 

 

Ons advies:

Een iPad met 16GB opslag is toereikend. Het leert leerlingen prioriteiten te stellen en hen bewust om te gaan met opslagruimte. Daarnaast is het risico op verlies van alle gegevens kleiner, doordat de iCloud reservekopie minder snel vol zal raken.

 

 

Nieuw schoojaar: lege iPad

Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt je iPad helemaal leeggemaakt. Dit in verband met het beheersprogramma ZuluDesk. Dit gebeurt tijdens de introductieweek. Zorg er dus voor dat je vooraf alle foto's en andere gegevens veilig stelt. De functie "Zoek mijn iPad" dient daarvoor uitgeschakeld te zijn. Via deze link is een handleiding te vinden hoe je de functie uitzet.

 

Wat is de iCloud reservekopie?

Het woord iCloud is een ruim begrip. Er vallen meer onderdelen onder. Het is een soort virtuele USB-stick die de gegevens op internet bewaard.

 

Een onderdeel hiervan is de iCloud reservekopie van alle gegevens die op een iPad staan:

- Foto's

- Filmpjes

- Muziek

- Documenten

- Opgeslagen spellen (highscores, etc.)

- Inloggegevens, zoals van Facebook, Twitter, Instagram, etc.

- Berichten in iMessage

- Opgeslagen gegevens van apps

 

Een app wordt niet in de reservekopie opgeslagen. Sommige spellen zijn zo groot, dat de reservekopie al met 2 apps vol zou zijn. iCloud onthoudt wel welke apps op een iPad staan, maar slaat de apps zelf niet op in de reservekopie. De gegevens van die app wel.

 

Een iPad heeft zelf zijn eigen fysieke opslag: 16, 32 of 64GB. Deze ruimte wordt gebruikt door apps, maar ook bovengenoemde punten. De iCloud reservekopie heeft een opslag van 5GB en wordt online opgeslagen. Er is een mogelijkheid om opslag bij te kopen.

 

 

Heeft u nog vragen?

Voor eventuele technische vragen kunt u contact opnemen met dhr. Groener via mail (g.groener@twentscarmelcollege.nl) of telefoon (0541-351528).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.